Yoast SEO Kurulumu Nedir?

  1. Öncelikle yapmanız gereken şey WordPress admin paneliniz üzerinden eklentiler bölümüne girip yeni ekle sekmesine gitmeniz.
  2. Karşınıza bir ekran belirecek işte beliren o ekranında sağ üst köşesinde bulunan ara bölümüne Yoast Seo eklentisinin adını yazın ve sonra ara aratmaya başlayın.
  3. Yapılan aramanın sonucunda ekranın sol tarafında beliren Yoast Seo eklentisi için çabukça yükle düğmesine basın.
  4. Çabukça yükle düğmesine bastıktan sonra eklentinin yüklenmesi Saniyeler sürecektir. Yükleme biter bitmez ise hemen sonra yükle butonunun yerine bu sefer de etkinleştir butonu gelecektir.

Son yapmanız gereken ise etkinleştir butonuna da basarak yüklediğiniz Yoast Seo eklentisini aktifleştirmek. İşte Yoast Seo Bunun işlemleri bu kadar basit. Şimdi ayarlara geçebilirsiniz

Yoast Seo Kurulumu Yaptıktan Sonra İlk Yapmanız Gerekenler

WordPress Yoast Seo eklentisinin tüm ayarlarını kullanabilmeniz için öncelikle ayar panelini Yoast Seo eklentisinin yönetim panelinden aktif etmeniz gerekir.

Bunun için ilk olarak admin paneline gidip daha sonra da Seo’ya gidip oradan genel bölümüne gitmelisiniz. Son olarak da oradan Features sekmesine gitmelisiniz ve bu sekme altında yer alan tüm özellikleri de On yaparak etkin hale getirerek, değişiklikleri kaydede bastın.

GENEL

Eklentinin her şeyini bitirip kullanılacak hale geldikten sonra WordPress admin göstergesi üzerinden Seo sekmesinden eklentinin yönetim paneline rahatlıkla ulaşabilirsiniz.

Daha sonra Seo bölümüne gidip oradan da genel sekmesini ulaştıktan sonra Dashboard sekmesi ile yapacağımız işimiz olmayacak. Burada aklınızda olması gereken tek şey, eğer WordPress Yoast Seo, ayarlarını en başa döndürmek isterseniz,

Yani o ana kadar yaptığınız tüm ayarlamaları sıfırlamak istiyorsanız bunu Dashboard bölümüne giderek Oradan da genel sekmesinde bulunan karşınıza çıkacak olan varsayılan ayarlara geri dön butona basarak bu işlemi başarabilirsiniz.

Seo Analysis: Bu özellik ise Yoast Seo’yu en iyi yapan Seo eklentisi özelliğidir. Eğer bu özelliği aktif etmediğiniz de eklentiyi kullanmanızın da pek bir anlamı yoktur. Buranın etkinleştirilmesinin sebebi, yazı altlarında ki kelime analizi kısmını aktif hale getirmesi.

İşte, bu bölümde aç yaparak Yoast’ın bu özelliğini aktif hale getirirsiniz.

Readability Analysis: Okunabilirlik analizi demektir. Bu özelliği çalışır hale getirdiğiniz zaman eklenti sadece yazılarınızı direkmen Seo kriterlerine uygun olarak da değil, aynı zamanda okunabilirlik derecesi konusundan da incelenir.

Aslında Yoast Seo’nun bu özelliği çokta gelişim sağlayabilmiş fonksiyonlara sahip değildir. Bir yazının okunabilir olduğunu ise paragrafların ve kurulan cümlelerin uzunluğuna göre yapar.

Mesela bir içerik yazıyorsanız ve o içeriğiniz de kurduğunuz cümleler çok da uzun değil ve paragraflarınızda 2-6 cümleyi geçmiyor. İşte böyle olunca Yoast Seo size okunabilirlik adına en yüksek puanı veriyor.

Ancak bu durumun tersi söz konusu olduğunda da yazılarınızın okunabilirliği düşük olarak gösteriyor ve bunun içinde size düzeltmeniz için tavsiyeler veriyor.

Bir konunun paragrafları 2- 6 cümleyi geçmez ve yazılan bu cümlelerde basit kelimeler ile kurulmuş ise, anlaşılır şekilde bir dille yazılmış ve Optimum olabilecek seviyede uzunluğa sahip olursa eğer o yazının okunma oranı çok yüksek olur. Bu verilerle de kanıtlanmış bir gerçektir.

Yani buradaki amaç ziyaretçi bunaltmadan, sıkmadan yazıyor okumaktır. Yoast Seo’da olan bu özellik de herkes tarafından kabul edilmiş ve açıklanan verilerle de ispatlanmış ve bu düşünceye dayanmaktadır.

Cornerstore Content: Burada ise Cornerstore içerik ile ifade edilmek istenen kurduğunuz sitenizi mihenk taşı olan, Google’da sıralamalarda ilk sıralarda yer etmek istediğiniz sizin için en önemli olan içeceklerdir.

Eğer ki bir içeriği Cornerstore içerik şeklinde Yoast Seo’ya yollamak için içeriği ilk olarak düzenleme yapacaksınız ve yazı editöründe alt bölümünde bulunan Yoast Seo Meta kutusunu içerisinde olandır.

Sitenizde bulunan birbiriyle alakası olan 10-20 yazıyı kısa özet şekli ile içerisinde barındıran ve o özetlerden daha sonra tek tek o yazılara link verilen, 5-10 bin kelimelik yazılardır.

İşte bu tarz konu içeriği istiyorsanız Yoast Seo’nun içerik cornerstore yazan seçeneğini tıkladığınız anda Yoast Seo size bu tarz içerikleriniz için site içi linkleme ağı örmenize yardımcı olacak örneklerle gösterecektir.

İşleyiş ise şu şekilde olacaktır; Cornerstore içeriğiniz ile yakın olan tarzda bir içerik yazarsan eğer Yoast Seo size yazdığınız bu yazının cornerstore içeri ile benzer olduğunu, böylelikle içeriğine link vermeye düşünebilirsin gibi bir düşünce sunmaktadır.

Text Link Counter: Bu özellik değilse de yazan bir yazıdan site içi kaç kez link çıkışı yapılıp yapılmadığına ve bir yazının da site içi kaç linki olduğu sayısını size verir. Bu linklemeleri başka tür yada rakam olarak görmek için daha iyi bir site içi ağır örmenizi imkan sağlar.

XML Sitemaps: Bu özelliği aktif ettiğiniz anda da otomatik olarak site haritası oluşturmuş oluyorsunuz.

Rute Integration: Ryte her hafta sitenizde olan bitenleri kontrol eder ve sitenizin arama motorlarınca indexlenebilir, Şöyle ki arama motorları tarafından erişilebilir ve sonuçlarda Listelenebilir şekilde olup olmadığını kontrol eder. Eğer bir sıkıntı varsa da WordPress admin panelinizden size bildiririm yollar.

Admin Bar Menü: Bu kısmı aktif ettiğiniz zaman WordPress Yoast Seo eklentisi sitede üst kısmında var olan WordPress admin bar bölümünden kısayol ekler.

Security: Bu kısmı aktif ettiğiniz zaman yazı, etiket gibi tüm içerik modelleriniz alt kısmında olan Yoast Seo Meta kutusunun gelişmiş ayarlarını admin yani yöneticiden başka tüm kullanıcılara kapatmış olursunuz.

Aslında doğru olan da budur sebebi ise bu kısımda yapılan ayarlamalar ile içerikleriniz Google index’ inden, yani sonuçlarından çıkartılabilir yahut yazılan başka bir yazıya canonical olacak şekilde yönlendirilebilir.

Dolayısıyla eğer sitenizde birlikte çalıştığınız editör arkadaşlarınız var ise ve bu editörlerinize de güvenmiyorsanız bu seçeneği açık olarak bırakın.

Peki Kısa Kodlar Nasıl Çalışır?

  1. Site başlığı şablonu yerini kullanacak%%titte%% gibi ona ait olan kısa kodunu yazdığınızda ve arama yaptığınızda arama sonuçlarında Öncelikle yazınız için yazdığınız yazı başlığını gösterir.
    %%page%% gibi kısa kodu koymak sayfalarınız içinde aynı ayarları yapmanıza olanak sağlar.
    3. Ondan sonra%%sep%%gibi onu oluşturan kısa kodu yerleştirdiğinizde daha önce seçtiğiniz başlık ayıracı resmini yazı başlığından peşine hemen yerleştirir.
    4. Hemen sonraysa aranan şeyin arama sonucunu linklerinizi potansiyel ziyaretçilerinizin gözünde adınızın duyulması için site isminizi de ekleyebilirsiniz.Search Appearance- Yoast Seo

    Başlık Ayırıcı: Bunun özelliği ise görseldir Teo açısından fonksiyonel türden hiçbir işlevi yoktur. Başlık ayıracı sıklıkla yazı başlığını peşinden otomatik olacak şekil Seo başlıklarınıza eklenen bir şekildir.
    Burada seçeceğiniz bir başlık ayracı, görsel açıdan potansiyel olan ziyaretçilerinize arama sonuçları arasında algıda seçicilik oluşturmaya yöneliktir. İşte bu sebepten aslında oldukça önemli bir detaydır.Anasayfa: Bu kısımda sitenizin ana sayfası Google arama sonuçlarında nasıl çıkmasını istiyorsanız, o şekilde bilgiler giriyorsunuz. Burada Seo başlığında demek istedikleri ise, arama motorlarında yapılan aramalar sonucunda çıkacak başlıktır.

    Meta Açıklaması: Meta açıklaması ise arama motorlarında bulunan sonuçlar Seo başlığının hemen altında çıkacak olan kısa açıklama kısmıdır.

    Ana sayfanız için yahut herhangi bir sayfanız için Seo başlığı bulmak isterseniz 50 ila 70 karaktere kadar kullanmaya dikkat etmelisiniz.

    Google yalnızca gösterimi 70 karaktere kadar yapar. 70 karakteri astığında ise Seo başınızın en sonunda karakter sınırının aşıldığı noktada üç nokta işareti olur.
    Meta açıklaması için size verdiği karakter sınırlaması 155’tir.
    Knowledge Graph: Google de çok bilinen bir isim ya da firma aradığınızda yapılan aratma sonuçlarının sağ tarafında aradığınız kişi veya firmaya dair detaylı halde bir bilgin olur.
    İşte bu tür oluşumlar google’nin Knowledge Graph özelliğinden olmaktadır. Yoast Seo eklenti ayarlarında da oluşturduğunuz sitenizin ilkelere graph’ına etki etmenizi sağlayacak ayarları da yapabileceğiniz bir bölümü vardır.
    Bunu da admin paneline giderek oradan da seo’ya giderek daha sonra Search Appearance giderek son olarak da genel tekmesine giderek altında bulunan Knowledge Graph kısmına giderek yapıyoruz.

    Firma ya da Kişi: Buradan firma yada kişi seçeneğini tıklayıp seçiminizi yaptıktan sonra hemen alt tarafında çıkan alanda yer alan tüm bilgileri doldurmalısınız.

YAZI TİPLERİ

Show yazıları un Search Resulsh: Eğer ki yazdığınız yazılarınızı google sonuçlarında görmek istiyorsanız bu kısmı evet şeklinde işaretleyin.

Kod Parçacığı Önizleme Tarihi: Bu özellik ise yapılan tüm arama sonunda ortaya çıkan sonuçları yazdığınız yazının SEO başlığının ve linkinin direk altına, yazı meta açıklamanızın hemen ön yüzüne yazının yayımlandığı tarihi koyar.

Bu kısmı göster olarak işaretlemelisiniz. Yazılarınızın ne kadar yeni ne kadar yeni ne kadar güncel olduğunu Google’daki arama sonuçlarında göstermeniz potansiyel ziyaretçinin bu sayfayı tıklamasını pozitif etkileyecektir.

Yoast SEO Meta Kutusu: Bu özelliği de kesinlikle göster seklinde seçmelisiniz. Bu özelliği göster şeklinde işaretlediğiniz zaman yani aktif hale getirdiğiniz de Yoast SEO yazılan her yazının kendi admininin panelinde yazı editörünün hemen alt kısmında Yoast SEO meta kutusuna da gelmesini sağlar.

İşte Bu Yoast Seo meta kutusu da yazı şeklinde Seo ayar yapabilmenize olanak sağlar.

SEO BAŞLIĞI: varsayılan olarak bu şablon başlık daha sonra Page ondan sonra Seperator en son olarak ise Site Title şeklinde gelir.
Yoast Seo amacı kısa kodlar için kullanım şablonudur. Şöyle ki yazılan için otomatik şekilde bir Seo başlık şablonu oluşturursunuz.

Yoast SEO  admin paneli daha sonra gelen Seo ondan sonra ise gelen Search Appearance ondan da sonra gelen ise Content Types daha sonra yazılar son olarak da Seo başlığı kısmına giderek yazılarınız için ayarladığınız otomatik başlık şablonu ne ise, yazılan bu yazı içinde otomatik şekilde o şablonu uygular ve bu yazının da Seo başlığını hızlıca otomatik olarak belirler.

Yoast SEO  Ayarları ve Kurulumu

WordPress Yoast Seo

Başlamadan Önce

1. Eğer şimdi hazırda WordPress Seo başta herhangi bir Seo eklentisi kullanıyorsanız, olan tüm Seo ayarlarınızı ve tüm alt yapınızı Seo Data Transporttur eklentisi ile WordPress Seo bu Yoast eklentisini de doğrudan aktarabilirsiniz.

  1. Size sunulan diğer bir imkan ise, eğer ki All in One Seo Pack gibi ya da HeadSpace2 Seo gibi Seo eklentileri kullanıyorsanız, WordPress Seo by Yoast eklentisini kurarak, import seçeneğini de yararlanarak tüm Seo ayarlarınızı ve alt yapınızı kullandığınız eklentiden alarak Yoast’ a geçirebilirsiniz. Bu işlemi tamamladıktan sonra eski olan Seo eklentinizi devre dışı bırakabilirsiniz.

Araçlar

Dosya Düzenleyici Hakkında Bilgi

Burada robot, txt ve .htaccess dosyalarınıza rahatlıkla direkt olarak erişim imkanınız olur.

Burada yapmanız gereken ise 1 robots.txt dosyası oluşturmak. Dosya düzenleyicisi Linkinizin üzerine dokunduktan sonra karşınıza gelecek olan Create a Robots, tct File ve Robots.txt dosyası oluştur diye bir yer çıkacaktır. Buraya da tıkladığınızda karşınıza boş bir ekran açılacaktır.

Kodu kopyalayıp yapıştırın ve daha sonra alt tarafta bulunan Save Changes to Robots.txt düğmesinin üzerine basarak ayarları kaydedin.

Robots.txt dosyası oluşturma işlemi tamamen birbirinden ayrı olarak anlatılması lazım olan detaylı bir konu.

User- Agent: *komutu ile bize arama yapan tüm arama motorların botlarının sitenize rahatlıkla girmesine imkan vermiş oluyorsunuz. Sitemizin belli yerlerinde de arama botlarının girmelerinin önünü kapatmak veya açmak için ise Allow ve Disallow gibi komutlar kullanılmaktadır.
Allow kullanırsanız izin verirseniz, Disallow kullanır iseniz eğer izin vermeme komutunu vermiş olursunuz.

Toplu Düzenleyici
Bu kısımdan ise tüm yazıların toplu olacak şekilde rahatlıkla düzenleyebilirsiniz. Ayrıca oldukça da kullanışlı bir kısa yoldur.

İçeri Al/ Dışarı Aktar
Burada ise var olan Seo ayarlarınızı dışa aktarma seçeneğinden elinizde var olan bilgisayarınıza indirebilir ve WordPress Yoast Seo beklentisi yerini alacak başka bir Seo eklentisi yüklemek istediğiniz de aynı ayarları diğer eklentiye de geçirebilirsiniz.
Eğer ki daha önceden All in One Seo Pack gibi, ya da HeadSpace2 gibi yahut Woo Themes Seo gibi eklentileri kullandıysanız, bu eklentiler de hazır şekilde var olan ayarlarınızda dosya seç kısmından bilgisayarınızdan seçip içeri aktarma yaparak ayarlarınızı yeni Seo eklentisinize geçirebilirsiniz.

WordPress Yoast Seo Kullanımı

Genel

Yoast Seo eklentisini yükledikten daha sonra her içeriğinizin altında Yoast Seo kutucuğu olacaktır.

İşte bu kutucuğun en üst kısmında bulunan başlık ve meta açıklaması kısımlarının üzerine geldiğiniz zaman karşınıza küçük bir ok işareti çıkacaktır.

İşte bu çıkan ok işaretinin üzerine tıkladığınız anda tıkladığınız alan için kayan sekmede açılan kısımlar için düzenleme yapabileceksiniz.

Seo Başlığı: Yazacak olduğunuz ya da için seo başlığı girdiğiniz yerdir. Yazımızın Google arama sonuçlarında hangi başlıkla yer almasını istiyorsanız, o başlığı da buraya yazabilirsiniz. (İdeal olan ise başlık uzunluğu 50-70 arası gibi karakter olmasıdır.)

Meta Açıklaması: İçeriklerinizin google yapılan arama sonuçlarından hemen Seo başlığının altında yer alan açıklama bölümüdür. Onu da yine yer yazacak olduğunuz yazınız için bu bölümden İstediğiniz şekilde belirleyebilirsiniz.

Kısa İsim Nedir: bu kısım ise Zaten otomatik şekilde eklenti algılar. Böylelikle buraya herhangi bir şey yazmanıza ihtiyaç da yok.

Focus Keyword Nedir: Bu bölüme yazdığınız yazıda odaklandığınız önemli kelimeyi yazmalısınız.

Meta Anahtar Kelimeler: Google artık eskisi gibi meta anahtar kelimeler kısmına yazdığınız kelimeleri sıralama için bir kriter olarak algılamıyor. Buraya yazdığınız tüm kelimeleri yok sayıyor fakat siz yine de yazmak istiyorsanız, yazabilirsiniz.

Sayfa Analizi

Bu kısımda ise eklentiyi Yoast kutusuna girdiğiniz zaman bilgiler ve yazı içerisinde kullandığınız Tüm kelimeleri arasında birer ilişki kurar ve bunu da size rapor ederek sunar.

Şöyle ki focused keyword yazınızın içerisinde kaç kez kullanıldığı makalelerin başlığında, sayfalarını URL adresinde, sayfa başlığında, meta açıklamasında olup olmadığı gibi birçok site içi Seo kriterleri yönünde değerlendirme yapar.

Önemli: Yoast eklentisi sizin Google’da sahip olduğunuz sıralamayı belirlemez!!

Siz, eklentinin focused Keyword kısmına yazdığınız bir kelimeyi bu Google’ de bu yazı bu kelime ile ilişkili sinyali yollamaz.

Sizin oraya yazdığınız kelimeyi eklenti yalnızca sizin o kelimeyi yazı içerisinde kaç kere kullandığınızı, başlıklarda kullanıp, kullanmadığınız gibi site içi Seo faktörlerini size canlı olacak şekilde rapor halinde sunabilmek için kullanılır.

Yani eklentinin size sağladığı yardım tamamen sizin içeriklerinizi Seo uyumlu yazabilmeniz için size yardımcı olabilecek bir araçtır, yazılımdır. Google’ın yazdığınız yazınızın ne ile alakalı olduğunu anlayabilmesi genel olarak yazınızda kullandığınız bir kelimenin ne çok geçtiği ile alakalıdır.

Gelişmiş

Açtığınız zaman karşında çıkan gelişmiş tekmesi için eklentinin varsaydığı ve atadığı ayarlara gayet iyi diyebiliriz. Eğer ki yazınızda canonica URL veya 301 yönlendirme kullanmayı düşünmüyorsanız bir değişiklik yapmanıza gerek bile yoktur. Ne şekil ise öyle de bırakın.

Eğer ki herhangi bir yazdığınız yazınızın Google tarafından indexlenmemesini, yani Google’de ki sonuçlar da yer almamasını istiyorsanız, o yazınız için yapmanız gereken bu gelişmiş kısmına girip index kısmına noindex ve de follow kısmına girerek nofollow yapabilirsiniz.

İlk yorum yapan olun

Bir yanıt bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.


*