En İyi Olarak Bilinen 6 WordPress Optimizasyon Eklentisi

Web sitesi kullanıcılarının da bildiği gibi bizlerin de kullanmış olduğu web sitelerimiz veya da bloglarımız  da bir süre sonrasında yavaşlama gözlemleriz. Bu yavaşlamayı belli yollar izleyerek sorunu ortadan kaldırabilir ya da en aza indirgeyebiliriz. Sitelerimizde/bloglarımızda yapmış olduğumuz bu uygulamanın adı aslında optimizasyondur.

Optimizasyon en basit ve açık tanımıyla; herhangi bir durumda elimizdeki yapıyı güçlendirme, iyileştirme olarak bilinmektedir. Web sitelerimizde yaşadığımız aksaklıkları düzeltmek adına yaptığımız eylemlerimizi de optimize etmek olarak adlandırabiliriz.

Fakat herhangi bir web sitesini optimize etmeden önce yapmamız gereken ilk şey optimize etmek istediğimiz web sitesini hız testine tabii tutmaktır. Testimizin sonucunda web sitemizin hangi alanlarda yavaşladığı tespit edilerek listelenecektir. Listelenen sorunları optimize etmek her anlamda web sitemiz için daha güvenilir sonuçlar verecektir. Sitemiz açılış hızını kaybettiği takdirde bizlerde takipçi kaybedeceğimiz için bu durumun önüne geçmeli ve en doğru şekilde web sayfamızı optimize etmeliyiz.

WordPress optimizasyon eklentilerine geçmeden öncesinde yapmamız gereken birkaç yöntem vardır. Bahsecek olursak bu yöntemler;

-Hızlı ve gereksiz kodlardan tamamen arındırılmış bir tema kullanmak,

-Cache eklentisi kullanmak (yükleme süresini iyileştirir)

-CDN kullanımı (içerik dağıtım ağıdır)

-Gzip sıkıştırmayı etkinleştirmek (web sayfasını öce sıkıştırıp sonrasında yönlendirir)

-İyi kodlanmış WordPress eklentisi kullanmak,

-Eklentilerinizi güncel tutmak,

-Web sitenize yüklediğiniz görselleri optimize etmek,

-Revizyonda bulunan yazıları silmek, revizyonu temiz tutmak,

-Spam yorumları kaldırmak ve dahası gibi web sitemizi iyileştirici etmenler bulunmaktadır. Bu ve benzeri unsurlara dikkat ettiğimiz de web sitemizde veya bloğumuzda herhangi bir aksaklık yaşama durumumuz çok da olası görülmemektedir. WordPress’imiz için en iyi optimizasyon eklentilerine bakacak olursak;

Clean Options Eklentisi

WordPress web sayfamız için ihtiyaçlarımıza göre şekillenen bazı eklentiler kullanmak durumunda kalıyoruz. Bu kullanmış olduğumuz eklentiler, yenisini yükleme yaparken veya direkt kodlama ile eklentilere ihtiyacımız kalmayabilir. İhtiyacımızın kalmadığı durumlarda sorunumuzu çözmüş oluruz fakat bazı durumlarda WordPress eklentiye ait veri tablolarının silinmesi, eklentiyi kaldırma işini çoğu zaman maalesef ki bizlere sağlayamamaktadır. Bu işlem her sağlanamadığı durumda gereksiz veri tabanı tabloları ve sayıları artacak, arttığı içinde web sitemizde yavaşlama meydana gelecektir. Gereksiz olan verileri silmek, yavaşlama durumunun önüne geçmek kullanılmayan veri tabanı tablolarını tespit etmek ve silinmesini sağlamak için clean options eklentisine ihtiyacımız vardır.

Fastest Cache Eklentisi

Web sitelerimizin html kodları içerisinden %70 – %80 oranında sıkıştırma yaparak sayfaların açılış hızını koruyan, yavaşlatmayı engelleyen önemli bir özelliktir. Kullanmış olduğumuz arama motorları sitelerimizin açılma hızını bir kriter olarak algılamaktadır, bunun içinde web sitemizin boyunu küçültmemiz hızlı bir şekilde indexlenmemizi sağlayacaktır.

Ewww Image Optimizer Eklentisi

Bu eklenti görüntülerimizi siteye yüklerken otomatik olarak görüntü bozukluğunu engelleyen, resimlerin kalitesini bozmadan yüklememize (optimize etmemize) yarayan bir eklentidir. Eklentinin bant genişliğini koruyor olması ve hosting depolama alanını düşünmesi ise iyi özellikleri arasındadır. Kayıpsız piksel sunması sayesinde iyi bir sıkıştırma sunarak yüksek sıkıştırma teknikleri arasında sizlerin işine en fazla yarayacak araçları kullanır ve böylelikle sizlerde içeriğinize en uygun görüntüleri web sitesine gönül rahatlığıyla koyabilirsiniz.

W3 Total Cache Eklentisi

WordPress’in oldukça iyi bir dinamik yapısı bulunmaktadır. Bundan dolayı onlarca sorgu çalıştırmaktadır. Çalıştırmakta olduğu bu sorgular tahmin edilebileceği gibi sunucuyu ve kullanıcıyı bir hayli yormaktadır. Bu eklentiyi kullanarak WordPress web sitemizin statik bir yapıya geçmesini sağlar ve 1 saniyeden bile daha hızlı çalışabilmesini uygulanabilir hale getirebiliriz. Yapmamız gereken W3 total cache eklentisinde ki gzip  işlemini aktifleştirmektir. Bu eklenti sayesinde sunucunuz önemli ölçüde hafiflik sağlayacaktır.

Super Cache Eklentisi

Yukarı da söylediğimiz gibi WordPress dinamik bir yapıdadır. Super cache eklentisi sayesinde WordPress web sitemizin bu dinamik yapısını statik bir HTML sayfası olarak bizlere çevirme konusunda yardımcı olur. Kullanıcılar web sitesine girdiğinde HTML sayfasını göstererek hem daha hızlı olmayı hem de sunucunun daha aktif kullanılmasını sağlamaktadır.

Autoptimize Eklentisi

Bu eklenti ile web sitenizi çok kolay bir şekilde optimize etmeniz mümkündür. İhtiyaç duyduğunuz komut dosyalarını veya stil dosyalarını belirli bir ölçüde sıkıştırmaktadır. Css (basamaklı stil sayfası) Javascript (betik-yazılı dil) Html (web sayfalarının hazırlanmasında kullanılan sistem) gibi dosyaları küçülterek, sıkıştırarak ve sonrasında tek dosya içerisinde toplama özelliği vardır. Bu özellik ile de web sitenizi tek bir eklenti ile oldukça hızlı hale getirebilir ve kullanabilirsiniz.

İlk yorum yapan olun

Bir yanıt bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.


*