WordPress’in Türkçeleştirilmesinin Günümüzdeki Önemi

WordPress temalarının dili İngilizce olduğundan ve ücretli bir tema alsanız bile Türkçe desteği yoktur. Bu anlamda yardımcı olacak eklenti Mythemesshop’un ücretsiz olarak sunduğu My WP Translate eklentisidir.  Bu eklenti WordPress’i yormaz ve SEO optimizeli bir eklenti olarak karşımıza gelir. Kurulumu ise

Eklentiler Yeni Ekle ‘ye tıklatın ve arama kutucuğuna My WP Translate yazarak bu eklentiyi çağırın ve kurulumu gerçekleştirin. Daha sonra da etkinleştiriniz. Eklenti kurulumu ve etkinleştirme işlemleri bitince temanın Türkçeleştirme işlemi yapılabilir.

Wordpres Tema Türkçeleştirme

Enable translation panel yazsının yanında bulunan kutucuk işaretlendiğinde temanızdaki yabancı kelimeleri tarayarak size gösterir. Bu Eklenti kullanılarak temanızı Türkçeleştirebiliyorsunuz ama eklenti kurarak yapmamanız daha iyidir. Ne kadar eklenti kurarsanız sitenin hızını o kadar etkilenir. Hız da Seo açısından önem taşır.

En iyi Türkçeleştirme eklentisi olan Loco Translate üzerinden anlatalım.

Eklenti etkinleştirildikten sonra admin panelinde kendine menü açar ve bu menüde bu eklentiyi tıklayarak yönetim paneline giriniz.

Home sayfasında sistemde bulunan teme ve eklenti listesini görürsünüz. Eklenti ya da tema güncelleme durumunda oluşturduğunuz dil dosyasının da silinme ihtimali var. Türkçeleştirme bitince FTP’den oluşan dil dosyasının yedeğini almak faydalı olacaktır. Start trasnlating butonuna tıklayarak çeviriye başlarsınız.

Save butonu ile kayıt işlemini gerçekleşir.

Revert yapılan çeviriyi geri alır.

Çeviri dosyalarını güncellerken yaptığınız çevrilerin yanında yıldız sembolü görülür. Bu simge sizin tarafınızdan yapıldığını daha değiştirildiğini ifade eder.

Bu da dosyaların çoğu zaman kullanacağınız tema ya da eklentinin dosyalarındaki langs veya languages  klasörlerinin içlerinde yer alıyor olur.

WordPress tema dil işlemini sorunsuz yapan eklentiler mevcut. Yazık ki bu anlamda kodlama site kurma adına temalar eklentiler alt yazılımlar sürücüler kullanılan terimler farkındaysanız ağırlıklı kullanılan dil  ise İngilizce. Evrensel olan dil İngilizceyi bilmek şart gibi görünse de temel anlamda İngilizceyi kapmak o kadarda kolay değil. Bir kurulum için bile onlarca kelime öğrenirken site için kurulum anlamında dil önem taşıyor. Bunun için çeviri yapan servis ve arama motorları imdadınıza yetişiyor. Az da olsa önemsenecek oranda destek sağlayabilir. Bu anlamda ücretli olarak bu işlemi ve desteği sağlayan firmalarda mevcuttur. Gereken destek için bu firmalardan da yardım alınabilir. Bilgi çağında yaşıyoruz ya araştırıp öğreneceğiz ya da bu anlamda bilenden destek alacağız.

İlk yorum yapan olun

Bir yanıt bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.


*