WordPress’i Kendi Dilinizde Kurmak

Sevgili okurlar WordPress temanızı türkçeleştirmek istiyorsanız bu makale WordPress Yönetim “arka ucunu” kendi dilinizde görüntülemekle ilgilidir.

Yönetici Kontrol Panelinden Dil Dosyalarını Yükleme

4.0 sürümünden itibaren, WordPress’in yükleme işlemi sırasında seçtiğiniz dili otomatik olarak yüklemesini sağlayabilirsiniz.

WordPress 4.1 veya üstü için dil paketlerini istediğiniz zaman doğrudan Yönetici arka ucundan yükleyebilirsiniz. WordPress bunları indirecek ve yönetici arka ucunu bu dile geçirecektir. Ayarlar> Genel> Site Dili’ne gidin ve mevcut diller listesinden seçim yapın. Multisite Süper Yöneticiler için, Ağ Yönetim Ayarları bölmesini kullanarak varsayılan dili ayarlayabilirsiniz.

Dil Dosyalarını Manuel Olarak Yükleme

İşte WordPress’in uluslararası bir sürümünü yüklemek için izlemeniz gereken adımlar.

Not: Adımlarda bir hata yaparsanız veya doğru dili belirtmezseniz, WordPress varsayılan olarak İngilizce’ye dönecektir. Daha fazla yardım için WordPress’i Kurma, bkz. WordPress Kurulumu ve SSS Kurulumu.

Diliniz için .mo dil dosyasını indirin. .Mo dosyalarının adlandırma kuralı, ISO-639 dil kodunu (ör. Portekizce için pt) ve ardından ISO-3166 ülke kodunu (ör. Portekiz için _PT veya Brezilya için _BR) temel alır. Bu nedenle, Brezilya Portekizcesi dosyası pt_BR.mo olarak adlandırılır ve belirli olmayan bir Portuges dosyası pt.mo olarak adlandırılır. Kodların tam listesi (ülke kodları) ve (dil kodları) adreslerinde bulunabilir.

Sitelerinizin dilini ayarlama

WordPress v4.0 ve üzeri için:

Yönetici ayarları ekranından dili değiştirin. Ayarlar> Genel> Site Dili.

v3.9.2 ve altı çin:

Wp-config.php dosyanızı bir metin düzenleyicide açın ve şunu arayın:

define (‘WPLANG’, ”);

Bu satırı yeni indirdiğiniz .mo dosyasına göre düzenleyin, ör. Brezilya’da konuşulan Portekizce için şunları eklemelisiniz:

define (‘WPLANG’, ‘pt_BR’);

Wp-config.php içinde çağrılan bir dil kodu için .mo ve .po dosyaları yoksa, hata mesajı yoktur, ancak kod hala language_attributes () içinde kullanılır. Bu, dili çeviri gerektirmeyecek kadar en_US’a benzeyen, ancak blogda dil etiketi olarak en-US istemeyen, bunun yerine başka bir İngilizce varyantı isteyenler için yararlıdır. Örneğin:

define (‘WPLANG’, ‘en_GB’);

Dil kodunuzu ekledikten sonra dosyayı kaydedin.

Çok Siteli Kurulumlar

Bir site ağınız varsa (WordPress multisite) dil, Ayarlar> Genel alt panelindeki “Site dili” seçeneği aracılığıyla her blog için ayrı ayrı ayarlanır.

Ağ Yöneticisi> Ayarlar ekranından (“Varsayılan Dil”) tüm ağ için varsayılan dili ayarlayabilirsiniz.

Çeviri Ekleme

Kurulumdan sonra hala İngilizce olarak görüntülenmekte olan terimler için çeviriler eklemek istiyorsanız, translate.wordpress.org adresini ziyaret edin ve dilinizi seçin. Başlamak için, Çevirmen El Kitabı’ndaki bu sayfaya bakın.

İlk yorum yapan olun

Bir yanıt bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.


*