UpdraftPlus, WordPress üzerinden oluşturduğunuz dosyaları ve veritabanları yedeklemenizi sağlayan bir eklentidir. Ayrıca tek bir tıkla geri yüklemenize de yarar. Bunun yanı sıra UpdraftPlus eklentisi Google Drive, Dropbox ya da FTP gibi dizinlere yedekleme yapmanıza olanak sunar. Eklenti üzerinden tercihinize göre saatlik, günlük, haftalık ya da aylık olarak yedekleme zamanlamasını ayarlayabilirsiniz. Böylece UpdraftPlus eklentisi ile sitenizin yedeklemeleri otomatik olarak yapılır.
UpdraftPlus Kurulumu Nasıl Yapılır?
UpdraftPlus yedekleme eklentisinin kurulumunu yapmak oldukça kolaydır. Herhangi bir teknik bilgi gerektirmez. İlk olarak WordPress panelinizi açın. Bu panelin sol kısmında bulunan sütununda Eklentiler yazan sekmeye tıklayın. Daha sonra ise Yeni Ekle alanına UpdraftPlus eklentisinin adını yazın arama motoruna yazın. Aramanız sonucunda karşınıza çıkan eklentiler arasında yüklemek istediğiniz eklentiyi bulun ve sağ köşesinde bulunan Yükle butonuna tıklayın. Eklenti yüklemeniz tamamlandıktan sonra eklentiyi etkinleştirerek kullanıma hazır hale getirin. Akıllı telefonunuza yüklediğiniz uygulamalar gibi bir kurulum süreci olan UpdraftPlus’ın kurulumu bu şekilde oldukça basittir.
UpdraftPlus Ayarları Nasıl Yapılır?
UpdraftPlus eklentisini başarılı bir şekilde yükledikten sonra sıra ayarlamasını yapmaya gelir. Eklentinin ayarlamasını yapmak da kurulumu kadar kolaydır. Yine ilk olarak WordPress panelinizi açın. Sol kısımda Ayarlar yazan sekmeye tıklayın. Ardından UpdraftPlus Yedekleri’ni açın. Bu sayfayı açtığınızda karşınıza ilk olarak Backup ve Restore sekmeleri çıkacaktır. Sitenizin el ile yedeklemesini bu kısımdan yapabilirsiniz. Yedekleme için yapacağımız ilk ayarlama bu şekildedir. Diğer bir yöntem ise yine WordPress paneli üzerinden Ayarlar sekmesine tıklayın. Bu bölümde sitenizin yedeklenmesini istediğiniz saatlik, günlük, haftalık ya da aylık olarak otomatik zaman ayarlamasını seçin. Bu şekilde belirlediğiniz zaman diliminde siteniz otomatik olarak yedeklenecektir. Bu işlemleri daha detaylı bir şekilde incelemekte fayda vardır. Gelin birlikte alt başlıklar altında detaylıca inceleyelim.
1. Backup / Restore – El İle Yedekleme Yöntemi Nasıl Yapılır?
UpdraftPlus eklentiniz ile birlikte gelen iki farklı yedekleme yöntemi vardır. Bu yedekleme yöntemlerinden ilki manuel olarak yapabileceğiniz Backup / Restore yöntemidir. UpdraftsPlus Yedekleri sekmesini açtığınızda karşınıza ilk Backup / Restore yedekleme sekmesi çıkacaktır. Burada sağ tarafta yazan Şimdi Yedekle butonuna tıkladığınızda sitenizde yedeklemeniz gereken makaleler, eklentiler, temalar, resimler ve dosyalar gibi her ne varsa yedeklenir. Yedeklenenler FTP dizininde bulunan wp-content dosyasının içerisine yüklenir ve bu dosya Updraft klasörü oluşturarak belgelerinizi bu klasörde saklar. Yedeklenen belgeleriniz Diğer yazan sekmeye tıklanarak bilgisayara indirilir. Yedeklemenin en güvenilir şekli budur. Aksi halde yedeklenen belgeleri sunucunuz içerisinde saklamak, sunucunuza zarar verir ve yedeklenen belgeler üzerinde hata bildirerek silinebilir. Bu nedenle yedeklediğiniz her şeyi mutlaka bilgisayarınıza indirin.
2. Otomatik Zamanlamalı Yedekleme Nasıl Yapılır?
UpdraftPlus eklentisi ile birlikte gelen bir diğer yedekleme yöntemi de otomatik zamanlamalı yedekleme yöntemidir. Otomatik zamanlı yedekleme yöntemini saatlik, günlük, haftalık, aylık olarak istediğiniz şekilde ayarlayabilirsiniz. Ancak bu ayarlamayı yaparken web sitenizde oluşturduğunuz içerikleri de göz önünde bulundurmalısınız. Bunun nedeni ise örneğin bir blog siteniz var ve bu sitede günde 5 ya da 6 kez yazı paylaşım yapıyorsunuz. Böyle bir durumda web sitenizin otomatik zamanlı yedeklemesini saatlik olarak yapmanız da fayda vardır. Ama tam tersi şekilde web sitenizde bu kadar sıklıkla paylaşım yapmıyorsanız otomatik zamanlamalı yedeklemenizi haftalık veya aylık olarak yapabilirsiniz. Bu yedekleme yöntemi tamamen sizin tercihinize bağlıdır. Fakat saatlik ve günlük yedeklemeler sık yedekleme yaptığı için yedeklenen belgeler CPU’nuzu çok yorabilir. Bu nedenle buna dikkat ederek yedekleme yapmanızda fayda vardır.
Bir yanıt bırakın